Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
16. szám (2010)E-KÖNYVTÁR

PÉCZELI ANNA

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolata a XXI. század elején

Dolgozatomban az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia XXI. századi kapcsolatával foglalkozom. Ezt a témakört azért választottam, mert az Egyesült Államok közel-keleti politikája már évek óta a figyelem középpontjában van – Afganisztán, Irak, Irán és a palesztín-kérdés hatalmas szakirodalomra tekint vissza, hazánkban és külföldön egyaránt. Ezzel szemben a problémás országokkal közvetlenül szomszédos államok álláspontjának és jelentõségének elemzése rendkívül háttérbe szorult. Az
Obama-adminisztráció hatalomra kerülésével ugyanakkor mind nagyobb szerep jut ezen országoknak a vitás kérdések rendezésében. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az amerikai-szaúdi kapcsolatok elemzése egyfajta hiánypótlást jelenthet a magyar szakirodalomban, és feltétlen hozzájárulhat napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentõ régiójának megértéséhez.

Amerika és Szaúd-Arábia kapcsolata egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, és alapvetõen a kõolaj-kereskedelembõl nõtte ki magát. Ez a kapocs késõbb egy katonai és ideológiai együttmûködéssel is kiegészült, ezzel Szaúd-Arábiát téve az Egyesült Államok elsõszámú arab partnerévé. Szaúd-Arábia jelentõsége ugyanakkor nem csak ezen három faktorból ered. A szaúdi állam kõolajának köszönhetõen a régió több országát is magába tömörítõ OPEC legbefolyásosabb hatalma, emellett pedig a
Perzsa-öböl országaiból létrejött Öböl-menti Együttmûködési Tanács vezetõ állama is. Regionális nagyhatalmiságához a kõolaj mellett, az is hozzájárult, hogy az iszlám két legszentebb helye, Mekka és Medina is itt található, ezzel a szaúdiaknak különös vallási jelentõséget biztosítva a szunnita világban. Mindezeken túl pedig kiemelendõ még a szaúdiak stratégiai fekvése is, mely szintén felértékeli õket az Egyesült Államok számára.

A két ország kapcsolatát azonban az 1990-es évektõl több vitás kérdés árnyékolta be, ezzel megnehezítve a további együttmûködést. Az igazi törést ugyanakkor a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások jelentették, melyekben a 19 elkövetõbõl 15 szaúdi állampolgár volt. Paradox módon azonban annak ellenére, hogy ez az esemény rövidtávon mélypontra repítette az amerikai-szaúdi kapcsolatokat; hosszú távon egy olyan új nemzetközi helyzetet eredményezett, melyben az amerikaiak által meghirdetett globális terror elleni küzdelem kereteiben a két ország kapcsolata képes volt megújulni és új területeken magára találni.

Dolgozatomban alapvetõen ennek a folyamatnak fogok a mélyére ásni, feltárva a történelmileg meghatározó elõzményeket és bemutatva a régió legújabb fejleményeinek hatását a két ország kapcsolatára.

Letölthető publikációk:

Az USA és Szaúd-Arábia3.3 MBPDF dokumentum2010.05.20.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius