Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

KISS J. LÁSZLÓ

Eurómentés Kerneuropa útján, avagy hány sebességet bír el Európa?

Az euróválság története a „one market, one money” és a „one country, one money” elv végpontjai között oszcillál. Még pontosabban úgy fogalmazhatnánk, hogy az Európai Unió eddig az „egy piac, egy pénz”, azaz az ország nélküli valuta és az „egy állam, egy pénz”, tehát egy mind szorosabbá váló politikai unió közötti átmeneti lépésekkel kísérelte meg az euróválság kezelését. Az euró válsága nyilvánvaló tette, hogy a „one market, one money” elven alapuló pénzügyi rendszer nem vezet a tagállamok gazdasági és költségvetési politikájának a konvergenciájához. A fiskális és gazdasági uniót magában foglaló politikai unió nélkül az euró „befejezetlen valuta”. A valódi megoldás a „one country, one money” elv alapján egy politikai unió, sőt mi több, egy európai fö­derális állam megteremtése lenne. Egy ilyen állam, a GDP negyven százalékát kitevő költségvetésével, már képes lehetne arra, hogy valódi transzferunióként működjön és a regionális diszparitásokat hatékonyan kezelje; ám a tagállamok és társadalmuk jelentős része egy ilyen terv azonnali megvalósítására gazdasági és/vagy politikai okokból nem kész.

Ilyen módon az egyetlen opció – ha csak időlegesen is – a valójában már létező és a leggyorsabban haladó államokat magában foglaló mag-Európának (Kerneuropa) a további intézményesülése, azaz egy legalább kétsebességes unió megvalósulása.

Ma Kerneuropa nem egyszerűen a differenciálódáshoz vezető és választható politikai geometria egyik, mint inkább a politikai unióba való „előremenekülés” egyetlen opciója és ilyen módon az euró és ezzel az egész EU megmentésének eszköze.

Letölthető publikációk:

Euromentés_Kerneuropa_utjan516 KBPDF dokumentum2012.03.04.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius