Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

FARKAS LÁSZLÓ

A német ellenállás politikai programjai és jövőtervei a második világháború alatt

A második világháborúban a német társadalom zöme sokáig nem ismerte fel, hogy Hitler a 250 milliósra tervezett Német Birodalom átalakítása során az összeomlás felé vezeti Németországot. „A bombák és a Gestapo közötti kettős fronton” azonban megerősödött a Führer belső ellenzéke, s a német ellenállásban a politikai élet, a történelem és a kultúra számos hagyománya találkozott, gondolkodott együtt vagy külön a nácizmus utáni Németország rendjéről, jövőjéről és becsületének helyreállításáról.

Az új rend érdekében a német társadalom korábban egymástól elkülönülő, sőt olykor élesen szembenálló csoportjai közös államcsínyterveket szőttek, s fogalmaztak meg politikai programokat a „nácitlanított” Németország hatékony működését tervezve. A konzervatív-porosz, szocialista, liberális, kommunista, polgári, egyházi és katonai körök soraiból olykor eltérő tervezetek születtek a megújított német állam jövőjét illetően. A közös gondolatok – Hitler és a nácizmus eltávolítása és a felszabadított Németország fejlődése – azonban vezérelvként fűzték össze jövőképüket. „Ezekben már kísértetiesen ott rejlett a háború utáni Németország társadalmi fejlődésének számos eleme, mint például a keresztény Németország, az új demokrácia, a szocialista új demokrácia, az egységes szocialista párt, az Európába kötődő Németország, a szociális piacgazdaság, európai hadsereg felállítása, Európa egyesítése, stb.”

 

Letölthető publikációk:

A_nemet_ellenallas501 KBPDF dokumentum2012.01.03.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius