Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

PÉCZELI ANNA

A „terror elleni háború” és az amerikai „nagy stratégia”

Dolgozatomban kísérletet teszek a George W. Bush-kormányzat „terror elleni háborújának” elemzésére, stratégiai szempontból. Ami a témaválasztást illeti, a kérdés aktualitását a 2009 januári amerikai elnökváltás adja, hiszen a Bush-stratégiának rengeteg eleme megoldatlan maradt, így ezek a kihívások felkerültek a Barack Obama adminisztráció agendájára is. Ennek köszönhetően a dolgozat végén elkerülhetetlen, hogy említést tegyek az Obama-kormány első lépéseiről, illetve tervezett stratégiájáról is. Ugyanakkor, hogy megértsük a terror elleni „nagy stratégia” fejlődéstörténetét, kezdetben érdemes megvizsgálni, hogy a Bill Clinton-adminisztráció milyen örökséget hagyott maga mögött 2001-ben. Véleményem szerint ez a hagyaték nagy hatással volt a stratégia kialakulására és egyben magyarázattal is szolgál annak bizonyos hiányosságaira.

Mivel a téma nagyon friss, a szakirodalmat illetően még nem látott napvilágot kellő mennyiségű publikáció, amely kimondottan a választott témával foglalkozna átfogóan. Ugyanakkor a stratégia egyes elemei évek óta a megfigyelés középpontjában állnak, így az ezekről született elemzésekből rakom majd össze a teljes képet. Dolgozatom végén, a teljesség igénye nélkül, megpróbálom értékelni az egyes stratégiai elemekben elért lépéseket, viszont a forrásaim is bebizonyították, hogy nagyon nehéz objektív fekete-fehér képet festeni ezekről az eredményekről, hiszen tudományos körökben is megoszlanak a vélemények a sikerek és kudarcok kérdésében.

Letölthető publikációk:

A „terror elleni háború” és az amerikai „nagy stratégia”375 KBPDF dokumentum2009.09.20.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius