Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

FEJÉRDY GERGELY, WAGNER PÉTER

A nemzetközi beavatkozás francia háttere és a magyar részvétel lehetőségei Maliban

 

Franciaország 2013. január 11-étõl légierejével katonai támogatást nyújt a mali kormányerõknek a fõváros irányába induló dzsihadista szélsõséges csoportokkal szemben. Január 16-ától már a francia szárazföldi egységek is bevetésre kerülnek. Ez utóbbiak számát Párizs várhatóan rövid idõn belül 4000 fõre duzzasztja.

Azzal, hogy a francia fegyveres erõk egységei beavatkoztak a harcokba, a mali konfliktus – legalábbis európai szemszögbõl – új szakaszba lépett. E döntésre azért volt szükség, mert – a korábbi status quót felborítva – az ország északi részét ellenõrzõ iszlamista/dzsihadista csoportok átlépték a 2012 tavasza végén kialakult korábbi „frontvonalat”, és több stratégiai jelentõségû várost foglaltak el. Már valószínûleg sosem derül ki, hogy ezek a mûveletek a mali fõvárost, Bamakót célozták-e hosszú távon, vagy egyszerûen csak a kormányerõk gyengeségét kihasználva kívántak a felkelõ erõk újabb városokat az ellenõrzésük alá vonni, annyi bizonyos, hogy támadásuk hatására Mali vezetése Franciaországhoz fordult katonai segítségért, s az a környezõ országokból átcsoportosított szárazföldi és légi erõkkel szinte azonnal támadásba lendült át.

Az elemzésnek nem célja a kialakuló konfliktus kontextusának ismertetése, errõl magyar nyelven a napokban jelent meg kiváló elemzés Marsai Viktor tollából, „Külföldi

katonai beavatkozás Maliban – az Opération Serval és háttere” címmel. Írásunkban két elemre szeretnénk kitérni. Egyrészt a francia beavatkozás belpolitikai összetevõire, másrészt arra, hogy milyen lehetõségei vannak Magyarországnak a szerepvállalásra, különösen annak fényében, hogy a magyar politikai vezetés nemcsak az EU által indított kiképzõ misszióban kíván részt venni, hanem a Franciaország által indított harci mûveletben is.

 (Elsõ közlés: MKI- tanulmányok, 2013/2.)

Letölthető publikációk:

Fejerdy-Wagner_Mali_a-nemzetkozi-beavatkozas606 KBPDF dokumentum2013.02.04.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius