Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU külügyminiszterek tanácsának 2015. január 19-i üléséről
2015.01.19.

 

Szijjártó: könnyebb Oroszországgal együttmûködve választ adni a globális kihívásokra

2015. január 19. 16:44

 

Európa hosszú távú érdeke a magyar álláspont szerint az, hogy kiszámítható, egészséges, kiegyensúlyozott, a partnerségen, valamint egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló együttmûködés alakuljon ki Oroszországgal – közölte Szijjártó Péter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozásán.

A miniszter ugyanakkor világossá tette: mindennek fontos elõfeltétele, hogy minden fél, így Oroszország is maradéktalanul betartsa és végrehajtsa a szeptemberben aláírt, a kelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezését szolgálni hivatott úgynevezett minszki jegyzõkönyvet.

„Enélkül nem képzelhetõ el pozitív változás ebben az ügyben" – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetõje.

Szijjártó Péter ismertette: a magyar diplomácia üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy folyjon stratégiai vita arról, vajon milyen kapcsolatokat ápoljon az Európai Unió Oroszországgal, s kiemelte, hogy a két fél jelentõs mértékben függ egymástól. A politikus úgy vélte, hogy a viszony megromlásával mind az Európai Unió, mind Oroszország veszít, Európa versenyképességének helyreállítása és javítása terén pedig fontos mérföldkõ lenne az orosz kapcsolatok rendezése.

A miniszter arra is kitért, hogy a világ szerinte olyan ütemben változik, hogy a diplomácia napról napra szembesül korábban elképzelhetetlennek tartott kihívásokkal. S mint mondta: a globális kihívások jelentõs részére könnyebb választ adni Oroszországgal együttmûködve, mint anélkül.

A tanácsban a magyar miniszter elmondása szerint egyetértés alakult ki, hogy több más tényezõvel együtt az uniós szankciók nagyon komoly és súlyos hatást gyakorolnak Moszkvára, Szijjártó Péter mindazonáltal emlékeztetett, hogy a büntetõintézkedések és az azokra adott orosz válaszlépések az EU és Ukrajna gazdaságának is károkat okoznak.

Szijjártó Péter kiemelte, Federica Mogherini uniós fõképviselõvel folytatott kétoldalú megbeszélésen is elmondta, hogy Magyarország nagy jelentõséget tulajdonít annak, hogy az Európai Unió egységesen lép fel ezen a téren. Mint mondta: ez az egység az intézkedések egyik legnagyobb értéke.

Szó volt a miniszter elmondása szerint a tanácskozáson az Oroszországgal folytatott szektorális együttmûködésrõl, Szijjártó Péter pedig megjegyezte, hogy energiaügyekben kikerülhetetlennek tartja a folyamatos egyeztetést. A politikus emlékeztetett, hogy a Déli Áramlat lemondásával Magyarországnak új lehetõségek után kell néznie.

„A mi érdekünk a diverzifikáció. Az, hogy minél több forrásból minél több útvonalon érkezzen földgáz Közép-Európába" – nyomatékosította Szijjártó Péter. Elmondta azt is, kedden arról is egyeztet majd Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelõs alelnökével, hogy az Európai Unió milyen megoldásokat támogat a térség energiabiztonságának javítása érdekében. A miniszter elmondta: ez Közép-Európa számára az egyik legkritikusabb kérdés, amelyet nem csak közép-európai, hanem európai problémának tekint.

Szó volt a megbeszéléseken a terrorizmus elleni fellépésrõl is, s többen felvetették, hogy a terrorizmus oka sok esetben megoldatlan nemzetközi konfliktusokban vagy egyes országok instabil, rendezetlen belsõ helyzetében keresendõ, ezért meg kell erõsíteni ezen a téren az együttmûködést az unión kívüli államokkal, a többi között a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. A miniszterek fontos kérdésnek tekintik a radikalizáció elleni fellépést, Magyarország pedig kiemelten kezeli a dzsihadisták közé álló uniós állampolgárok, az úgynevezett idegen harcosok tranzitját. Szijjártó Péter arról is említést tett, hogy az idegen harcosok toborzása a Nyugat-Balkánon az egész térség számára kihívást jelent, ezért szorosabb uniós együttmûködést szorgalmaz. A miniszter emlékeztetett, hogy Magyarország egyike annak a 14 uniós tagállamnak, amelyben már rendelkezésre áll a megfelelõ infrastruktúra a légi utasok adatainak kezelésére, s Budapest támogatja, hogy ehhez mielõbb megszülessen a szükséges uniós szabályozás.

(MTI)

 

Forrás: A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapja. In: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/szijjarto-konnyebb-oroszorszaggal-egyuttmukodve-valaszt-adni-aglobalis-kihivasokra

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius