Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

FEJÉRDY GERGELY

Franciaország és a líbiai polgárháború

Az észak-afrikai „jázminos forradalom” nem hagyta érintetlenül Muammar Kaddáfi több mint negyven éve tartó uralmát sem. 2011. február közepén először Bengáziban, a líbiai rendszer ellenzékének székhelyén zajlottak tüntetések, de alig néhány nap alatt, többek között a facebookon gyorsan terjedő információk következtében, egyre több városban tört ki szabályos lázadás. Kaddáfi elnök kezdettől fogva szigorú és kíméletlen eszközökkel próbált úrrá lenni a helyzeten. Különös kegyetlenséggel fogott hozzá az egyre nagyobb befolyásra szert tevő tüntetők megsemmisítéséhez. Az ország számos városában, főleg a keleti régiókban és Tripoliban már az első napokban számos halálos áldozatot követelt az elnök hajthatatlansága. Líbia alig néhány nap alatt, lényegében 2011. február 20-ára kegyetlen polgárháborúba sodródott.

A Földközi-tenger térségében befolyásra törekvő, múltbeli presztízsét megerősíteni kívánó Franciaország1 megpróbált gyorsan reagálni az eseményekre. Nicolas Sarkozy elnök nem akarta elszalasztani a Líbia esetében kínálkozó lehetőségeket. Az éppen az észak-afrikai forradalmak kapcsán súlyos feszültségekkel terhelt francia külpolitika és a külügyminisztert, Michčle Alliot-Marie-t ért támadások arra ösztönözték az államfőt, hogy a kezdetektől határozottan, magát előtérbe helyezve szabjon irányt a párizsi diplomáciának. A fő célok között minden bizonnyal szerepel a francia politikai, gazdasági befolyás megőrzése, esetleges növelése a Földközi-tenger térségében, és azon keresztül saját elnöki mandátumának lehetőség szerinti meghosszabbítása is.

(Az elemzés első közlése: MKI-tanulmányok, T-2011/11.)

Letölthető publikációk:

Franciaorszag es a libiai polgarhaboru525 KBPDF dokumentum2011.05.19.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius