Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az Európai Néppárt EP-választási programja
2014.03.07.

Az Európai Néppárt (angolul: European People’s Party – EPP) Európa és az Európai Unió pártjainak pártcsaládjai között a jobbközép térségben helyezkedik el. A kereszténydemokrata pártok/néppártok a kezdetektõl fogva úttörõ szerepet játszottak az európai integráció formálásában, elegendõ talán megemlíteni az „unió alapító atyjainak” tartott Robert Schuman, Alcide De Gasperi vagy Konrad Adenauer nevét. Miután a kereszténydemokrata pártok/néppártok létrehozták az Európai Néppártot továbbra is elkötelezettek maradtak egy erõs Európa megteremtése irányában, a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartása mellett. Az EU alapító atyáinak politikai örököseként az EPP jelenleg 74 pártot tömörít 39 országból. A politikai pártcsaládok közül az Európai Parlamentben a 2009–2014-es jogalkotási ciklusában az EPP rendelkezett a legnagyobb, összesen 274 fõs képviselõcsoporttal.

Az Európai Néppárt 2013. november 13-án Brüsszelben egy, a 2014-es EP választási kampányt elõkészítõ találkozót tartott. Az Európai Bizottság elnökének posztjára pályázó jelöltek 2014. február 13. és március 5. között nyújthatták be jelöltségüket. Ezt követõen a néppártok a 2014. március 6–7-én Dublinban tartott kongresszuson döntöttek a bizottsági elnök-jelölt személyérõl: a kongresszus döntése értelmében az Európai Néppárt jelöltje a luxemburgi Jean-Calude Juncker lett. A dublini kongresszus fogadta el Az Európai Néppárt EP-választási programját is EPP Action Programme 2014–2019 címmel, és ezzel kezdetét vette az EPP és az egyes országok néppártjainak választási kampánya. Az Európai Néppárt a program szerint a gazdaság újjáélesztésére, a foglakoztatás növelésére, a sikeres kisvállalkozásokra, a fiatalok jövõjére, a biztonságos és fenntartható Európára, valamint a globális békére és stabilitásra koncentrál.

Magyarországi pártok közül a FIDESZ–KDNP tartozik az Európai Néppárthoz.

Forrás: Jean-Calude Juncker honlapja. In: http://juncker.epp.eu/sites/default/files/attachments/action_programme.pdf . Közreadja: Szekrényes Éva.

 

Letölthető publikációk:

Az-Europai_Neppart-EP-valasztasi-programja3.7 MBPDF dokumentum2014.05.07.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius