Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Netanjahu miniszterelnök beszéde az ENSZ Közgyűlésén az iráni atomprogramról szóló egyezményről
2015.09.30.

2015. április 2-án az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Né­metország (P5+1 vagy E3+3) megállapodott Iránnal az ország atomprogramjának legfontosabb paramétereiről, cserébe az Iránnal szembeni nemzetközi (és egyol­dalú) szankciók feloldásáért. Megállapodtak keretegyezmény részletes kidolgozásának menetrendjéről is. Izraelnek az egyezkedéssel szembeni állásfoglalását ismételte meg Netanjahu miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén elmondott beszédében.  

 

Izrael népe él és élni fog”: Benjamin Netanjahu beszéde az ENSZ Közgyűlésén,

2015. szeptember 30.

A múlt hónapban Hamanei újra tanúságot tett népirtó szándékairól Irán legnagyobb tekintélyű vallási szerve, a Szakértők Gyűlése előtt. Beszélt Izraelről, a több mint hat millió zsidó otthonáról. Megesküdött, hogy „25 év múlva nem lesz többé Izrael”.

Hetven évvel hat millió zsidó legyilkolása után Irán vezetői azt ígérik, hogy elpusztítják az országomat.

Legyilkolják a népemet. És itt, ennek a testületnek a válasza, és szinte az összes itt képviselt kormány válasza erre a nagy semmi volt.

Teljes csend!

Fülsiketítő hallgatás.

(Ennél a pontnál Netanyahu 45 másodpercig csöndben maradt)
Talán most már értik, hogy Izrael miért nem csatlakozik önökhöz, hogy együtt ünnepeljük ezt a megállapodást. Ha Irán vezetői az önök országának elpusztításán dolgoznának, talán kevésbé lennének lelkesek a megállapodás miatt. Ha Irán terrorista szövetségesei az önök városaira lőnének ki rakéták ezreit, talán mérsékelnék a dicséreteiket. És ha ez a megállapodás az önök szomszédságában szabadítaná el a nukleáris versenyt, akkor lehet, hogy önök is visszafogottabban ünnepelnének.

De ne gondolják, hogy Irán csak Izraelre veszélyes. Amellett, hogy Irán agresszorként viselkedik a Közel-Keleten és az egész világon, interkontinentális ballisztikus rakétákat is épít, amelyek egyértelmű rendeltetése, hogy nukleáris robbanófej hordozására legyenek alkalmasak. Jól jegyezzék ezt meg: Iránnak már most vannak olyan rakétái, amelyekkel el tudja érni Izraelt. Ezért azokat az interkontinentális ballisztikus rakétákat nem nekünk szánják, hanem önöknek. Európának. Amerikának. Hogy bárhol, bármikor tömegpusztítást hajthassanak végre.

Nem könnyű olyasmit ellenezni, ami mellett a világ vezetői töretlenül kiállnak. Higgyék el nekem, sokkal könnyebb lenne csöndben maradni.

A történelem során azonban, a zsidó nép megtanulta, milyen következményekkel jár a hallgatás. Én pedig mint a zsidó állam miniszterelnöke, ismerve a történelem ezen tanulságát, nem vagyok hajlandó hallgatni.

Megismétlem: azok az idők, amikor a zsidók némán álltak az őket mészárló ellenség előtt, nos, azoknak az időknek vége.

Nem passzívnak lenni annyit jelent: felszólalni a veszélyekkel szemben. Ez tettük. Ezt tesszük. És ezt fogjuk tenni.

Ha nem vagyunk passzívak, ez azt is jelenti: megvédjük magunkat a veszélyekkel szemben. Ezt tettük. Ezt tesszük. És ezt fogjuk tenni.

Izrael nem engedi, hogy Irán betörjön, vagy belopakodjon a nukleáris fegyverrel rendelkező országok klubjába. Tudom, hogy a nemzetközi közösség célja hivatalosan továbbra is megakadályozni azt, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson. Ám senki nem vonhatja kérdőre Izraelt azért, mert elkötelezte magát arra, hogy megvédi magát mindazokkal szemben, akik a pusztulására törnek.

Minden korszakban támadtak olyanok, akik megpróbálták elpusztítani a népünket. Az ókorban az ősi birodalmak – Babilon és Róma – pusztításával kellett szembenéznünk. A középkorban az inkvizícióval és a kiűzetéssel. A modern korban pedig pogromokkal és a Holokauszttal.

A zsidó nép mégis megmaradt.

És most egy újabb rezsim támadt, amely Izrael elpusztítására esküdött fel.

Ez a rezsim bölcsen tenné, ha végiggondolná ezt: itt állok ma, hogy Izrael nemzetét képviseljem, egy országot, amely 67 éves; de egy nemzetállamot, melyek népe közel 4000 éves. Közben a babiloni és a római birodalom nem képviselteti magát a világ nemzetei között. A hitleri “ezeréves birodalom” sem. Ezek a legyőzhetetlennek látszó birodalmak már rég nincsenek. Izrael azonban van. Izrael népe itt van.

עם ישראל חי. (Ám Jiszráel Hai)

Izrael újjászületése bizonyság népem rendíthetetlen szelleméről.

Száz nemzedéken át a zsidó nép csak álmodott arról, hogy visszatér Izrael Földjére. Soha, még a legsötétebb óráinkban sem, melyekből oly sok jutott, nem adtuk fel a reményt, hogy újraépítjük örök fővárosunkat, Jeruzsálemet. Izrael államának megalapítása ráébresztett minket a tényre, hogy amiről eddig csak álmodtunk, most valóra válhat. Lehetővé tette számunkra, hogy szabad népként élhessünk ősi hazánkban. Az állam megalapítása lehetővé tette, hogy minden zsidó, a Föld négy égtájáról, menedéket találjon az üldöztetések elől. A háború sújtotta Európából, Jemenből, Irakból, Marokkóból, Etiópiából, a Szovjetunióból, és még száz más országból érkeztek. És ma, mikor az antiszemitizmus újabb hulláma emelkedik Európában és a világ más tájain, újra egyre több zsidó érkezik Izraelbe, hogy csatlakozzon a zsidó jövő építéséhez.

Ezt üzenem tehát Irán vezetőinek: a tervük, hogy Izraelt elpusztítsák, semmivé lesz. Izrael egyetlen hatalomnak sem engedi meg a földön, hogy a jövőjét fenyegesse.

Ezt üzenem továbbá minden itt képviselt országnak: bármilyen határozatokat is szavaznak meg ebben az épületben, bármilyen döntéseket is hoznak a fővárosaikban, Izrael azt fogja tenni, ami a kötelessége: megvédi az államát, megvédi a népét.

 

Forrás: Vigyázó! blog, In: http://vigyazo.blog.hu/2015/10/03/drama_az_ensz_kozgyulesen_45_masodpercig_hallgatott_a_szonok

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius