Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Jelentés az európai biztonsági stratégia végrehajtásáról. A biztonság megteremtése a változó világban
2008.12.11.

 

2007-ben Franciaország és Svédország javaslatára elkezdődött a 2003. december 12-én elfogadott európai biztonsági stratégia újragondolása. 2008-ban a stratégia alkalmazhatóbbá tétele érdekében jelentés készült a stratégia végrehajtásáról (Solana-jelentés), amely kezdetben nagy reményekkel kecsegtetett, de végül a várakozásokkal ellentétben nem tartalmazott konkrét javaslatokat a stratégia végrehajtásáról a jövőjére vonatkozóan.

Az európai biztonsági stratégia újrafogalmazása természetesen nem volt könnyű folyamat. Egyebek mellett megnehezítette, hogy a 2004-es EU-bővítése nyomán az újonnan csatlakozott államok másként gondolkodtak egy sor stratégiai kérdésről (például az Oroszországhoz való viszony) és a régi tagállamokban sem zajlott zökkenőmentesen a nemzeti stratégiai dokumentumok elfogadása és azok megújítása.

A biztonság kérdéskörének bővülése is összetettebbé tette a biztonságpolitikát.

Ami a felülvizsgálati jelentés újdonságait illeti, a jelentés implicite újraértékelte a 2003-as stratégiában felsorolt, az EU biztonságára alapvető fenyegetést jelentő tényezőket: a 2003-a stratégia öt kulcsfontosságú fenyegetéssel számolt (terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek proliferációja, regionális konfliktusok, működésképtelen államok, szervezett bűnözés), a 2008-as jelentés a tömegpusztító fegyverek proliferációját, a terrorizmust és a szervezett bűnözést, az energiabiztonságot és az éghajlatváltozást emeli ki. A terrorizmus és szervezett bűnözés címszó alatt pedig megemlékezik az informatikai rendszerek elleni cyberbűnözésről.

A jelentést az Európai Tanács 2008. december 11-én hagyta jóvá.

Forrás: Jelentés az európai biztonsági stratégia végrehajtásáról. A biztonság megteremtése a változó világban. In:  http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressdata/HU/reports/104644.pdf

 

Letölthető publikációk:

Jelentes-az-EVS.vegrehajtasarol-2008158 KBPDF dokumentum2013.12.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius