Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Martonyi János külügyminiszter nyilatkozata a szíriai helyzetről
2013.09.09.

2013. szeptember 9-én Martonyi János külügyminiszter nyilatkozatban jelentette be, hogy Magyarország is csatlakozott 11 G20-országnak a szíriai helyzettel kapcsolatos szeptember 6-i szentpétervári nyilatkozatához.

A dokumentum újraközlésének forrása: a Külügyminisztérium honlapja.In: http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/martonyi-janos-miniszter-nyilatkozata-a-sziriai-helyzetrol

 

 

Martonyi János miniszter nyilatkozata a szíriai helyzetrõl

2013. szeptember 9. 17:41

Magyarország következetes elvi álláspontot képvisel a szíriai válság kapcsán. Hazánk világossá tette, hogy a saját népe ellen folytatott, eszközökben nem válogató háborújával az Aszad-rezsim elveszítette törvényes jogát az ország irányítására.

A 2013. augusztus 21-i vegyifegyver-támadás azonban még az eddig százezernyi halálos áldozatot követelõ vérontásban is egy határvonal átlépését jelentette. A folyamatosan napvilágra kerülõ bizonyítékok egyre egyértelmûbben az Aszad-rezsimet teszik felelõssé e szörnyû támadásért. A nemzetközi közösség nem maradhat tétlen a másfél ezer emberéletet kioltó brutális akció kapcsán, ezért világos és határozott választ kell adnia. Egyértelmûvé kell tennie, hogy a vegyifegyverek alkalmazása elfogadhatatlan, illetve az emberéletek védelmében kötelessége megakadályoznia a hasonló bûncselekményeket. Magyarország várakozással tekint a vegyifegyver-támadással kapcsolatban folytatott ENSZ-vizsgálat eredménye elé. Minden eddiginél fontosabb és sürgõsebb, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa találja meg a kérdésben a közös álláspontot és tegyen megfelelõ lépéseket a jövõbeni támadások megakadályozása érdekében.

E magyar álláspont markánsan megjelent az európai uniós külügyminiszterek ülését lezáró 2013. szeptember 7-i közös nyilatkozatban csakúgy, mint az egy nappal korábban napvilágot látott szentpétervári nyilatkozatban. Utóbbi deklarációhoz – amelyet a G20-csúcstalálkozó résztvevõinek többsége fogadott el – Magyarország is csatlakozott. Szintén ebbe az irányba mutat John Kerry amerikai külügyminiszter 2013. szeptember 9-i állásfoglalása, amelyben Szíriát vegyifegyverei átadására szólította fel. Hazánk reméli, hogy az Aszad-rezsim – amely eddig következetesen tagadta a vegyifegyverek bevetését – a felszólításnak eleget fog tenni és így elkerülhetõ a válság kiszélesedése.

Magyarország továbbra is úgy véli, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása és csak egy átfogó, az ország minden közössége – köztük a keresztények – számára biztonságot nyújtó politikai megoldás jelenthet kiutat a jelenlegi vérontásból.

Martonyi János s.k.

(Külügyminisztérium)

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius