Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Ferrero-Waldner, Benita

Ferrero-Waldner,Benita (Salzburg, 1948) osztrák politikus, 2004-től az Európai Bizottság külkapcsolatokért és európai szomszédsági politikáért felelős biztosa.

Jogi tanulmányait szülővárosában végezte 1966 és 1970 között. 1971 és 1983 között Németországban, Freilassingban dolgozott. Először a Gerns and Gahler nevű cégnél lett exportösztönzési igazgató (1971–1978), később pedig a cég vezető menedzsment asszisztense (1981–1983). Közben a P. Kaufmann Inc. európai értékesítési igazgatójaként tevékenykedett (1978–1981).

Külügyi pályafutása 1984-ben kezdődött, amikor az Ausztria madridi nagykövetségén kezdett dolgozni. 1984 és 1986 között az osztrák külügyminisztériumban a gazdasági-, politikai-, és konzuli ügyek osztályán dolgozott. Majd 1986 és 1990 között a dakari, párizsi és szenegáli nagykövetségeken szolgált. 1987-ben nevezték ki a párizsi Osztrák Nagykövetség gazdasági tanácsadójává, 1990 júliusától főtanácsosa és ideiglenes ügyvivő. 1993 februárjától Bécsben a külügyminisztériumban a protokollfőnök-helyettese. 1993-ban az akkori ENSZ-főtitkár, Boutros Ghali felkérte az ENSZ protokollfőnöki tisztségére, amelyet 1995-ig töltött be.

1995-től osztrák parlamenti képviselő az ÖVP (Osztrák Néppárt) színeiben. Ugyanebben az évben, Franz Vranitzky kancellár idején nevezik ki külügyi államtitkárrá. Tisztségét, Viktor Klima kancellár 1997-es hatalomra kerülése után is megtartotta, és 2000-ig töltötte be.

2000-ben Wolfgang Schüssel kancellár kérte fel külügyminiszterének. Ezt a tisztséget 2004 novemberéig töltötte be. Egy anekdota szerint Thomas Klestil szövetségi elnök először, tévedésből Benitónak ejtette a leendő külügyminiszter asszony nevét. Külügyminisztersége alatt 2001 nyarán sok kritika érte. Ugyanis a 2001 júliusában, Genovában rendezett G8-csúcson letartóztatták a bécsi, ún. Volxtheaterkarawane néhány tagját. A külügyminiszter-asszony azonban – kritikusai szerint- nem segített kellőképpen kiszabadításukban, illetve fontos információkat adott ki az olasz rendőrségnek.

2004-ben az ÖVP jelöltjeként indult a kancellári címért. A választási kampányban az Osztrák Szabadságpárt és Jörg Haider is támogatta.  Az áprilisi elnökválasztáson végül alulmaradt ellenfele, az SPÖ (Osztrák Szociáldemokrata Párt) jelöltjeként induló Heinz Fischerrel szemben.

2004 júliusában hivatalosan is Franz Fischler helyére jelölték az Európai Bizottságba. Európai parlamenti meghallgatásán a külpolitikailag egyszólamú Európai Unió mellett tette le a voksát. Hangot adott azon véleményének, hogy az EU még nem tudta elfoglalni azt a helyet a világpolitikában, amely megilletné. Az EU-nak szerinte dinamikus, globális szereplővé kell válnia a világ színpadán. Álláspontja szerint hosszú távon az a logikus, ha az EU mint politikai egység, közös tagot delegál az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Fontosnak tartotta emellett az Oroszországgal való kapcsolatok erősítését. A nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint fokozni kell az erőfeszítéseket a terrorizmus forrásainak felszámolására. 2004 novemberétől hivatalosan is elfoglalta helyét a Barroso vezette Európai Bizottságban. Saját munkájának három fő irányát a következőképpen határozta meg: 1. akülkapcsolatokért felelős biztosként az EU-t képviseli harmadik országok előtt, és ösztönzi a partnerekkel való együttműködést és párbeszédet;  2.  az európai szomszédsági politika révén célja, hogy az EU különösen erős partneri viszonyt építsen ki a kibővült unió és keleti szomszédai, valamint a Földközi-tenger déli és keleti partjainak országai között; 3. a Europe Aid Együttműködési Hivatalért felelős biztosként gondoskodni kíván arról, hogy az EU pénzügyi és technikai támogatását a világon mindenütt ésszerűen és hatékonyan használják fel.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius