Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Nixon elnök beszéde az USA új Vietnam- és Ázsia-politikájáról
1969.11.03.

1968-ra, azután, hogy 1964-et követően, az Egyesült Államok hadserege közvetlenül belépett a vietnami háborúba egyre nagyobb  társadalmi feszültség keletkezett az országban, s az is egyre inkább láthatóvá vált, hogy a Johnson-kormányzat kül- és katonapolitikájával nem nyerhető meg a háború. Az 1968-as elnökválasztási küzdelemben a republikánus elnökjelölt, Richard Nixon megígérte, hogy megválasztása esetén az Egyesült Államok „méltósággal” fog kilépni a háborúból. A választáson Nixon győzött, majd 1969 nyarán kezdte nyilvánosságra hozni, hogy kormányzata miképpen képzeli el a célkitűzésének megvalósítását.

1969. július 25-én az elnök világkörüli útjának egyik állomásán, Guam szigetén sajtótájékoztatót tartott, amelyen részletesebben ismertette Vietnam-politikájának alapjait. Kijelentette, hogy fokozni kívánja a dél-vietnami erők kiképzését, és ezzel párhuzamosan csökkenteni az amerikai csapatok létszámát Vietnamban – vagyis gyakorlatilag meghirdette a „vietnamizáció” tervét. Sajtótájékoztatójában az is elhangzott, hogy az Egyesült Államok átértékeli Ázsia-politikáját, amely nem azt jelenti, hogy elfordul a kontinenstől, hanem más alapon közelít ahhoz – egyebek közt azért, hogy elkerülje egy újabb, a vietnamihoz hasonló konfliktusba való bekapcsolódást.

Ezt követően Nixon, 1969. november 3-án televíziós beszédben részletezte elképzeléseit az Egyesült Államok új Ázsia- és Vietnam-politikájáról. A hamarosan Guam-doktrína/Nixon-doktrína elnevezéssel elhíresült beszédben az elnök három pontban összegezte az új amerikai kül- és katonapolitika alapelveit: (1) az Egyesült Államok megtartja szerződésben vállalt kötelezettségeit; (2) védőernyőt nyújt szövetségesei, vagy a biztonsága szempontjából kiemelkedően fontos országok fölé, amennyiben egy nukleáris fegyverekkel rendelkező hatalom fenyegeti azok szabadságát; (3) nem nukleáris agresszió esetén, szerződéses kötelezettségeinek megfelelően, katonai és gazdasági segítséget nyújt, amennyiben kérik – ugyanakkor a fenyegetett állam maga kell, hogy viselje az elsődleges felelősséget azért, hogy saját védelme érdekében az élőerőt biztosítsa.

Az ún. Nixon-doktrína meghirdetésével megkezdődött az Egyesült Államok fokozatos kivonulása a vietnami hadszíntérről.

A dokumentumot újra közreadja Ignáth Éva.

A dokumentumközlés forrása: The American Presidency Projecthttp://www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=2303&st=&st1=#ixzz1GDkZYFLd

Letölthető publikációk:

A Nixon-doktrina165 KBPDF dokumentum2011.03.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius