Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
37. szám (2011)E-KÖNYVTÁR

BALIS DÁVID

Az individualista modelltől az „európai erődig”.A nyugat-európai migrációs politikák változása az ezredforduló új kihívásainak és a multikulturalizmus vitájának tükrében

Az elmúlt években fordulatot vett európai identitás kérdése – melyet hûen tükröznek a nemrégiben elfogadott minaret-építési tilalom a svájci népszavazáson, vagy a párizsi, fõként bevándorlók lakta külvárosokban (ún. banlieukben) végbement zavargások – és az ezredfordulót követõ New York-i, londoni és madridi terrortámadások, valamint a nagy port kavart hollandiai gyilkosságok (Theo van Gogh, Pim Fortuyn) folytán megváltozott politikai helyzet kezdi újraírni a nemzetállami és közösségi politikai koncepciókat.

A „banlieu-probléma” az államokon belül – fõként a külvárosi szegénynegyedekben – élõ egyes csoportokra vonatkozik, melyek integrációs hajlandóságának hiánya nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatot és kulturális degradációt jelenthet a fogadó államra és állampolgáraira nézve. A felmerülõ kettõs lojalitás problémájára az egyik fõ eszköz az állampolgárság megadása vagy megtagadása az államok kezében.

 

Hipotézisem lényege, hogy megvalósulhat-e egy közösségi irányelv vagy szabályozás az Európai Unión kívülrõl érkezõ bevándorlásra válaszul, vagy folytatódnak a reformok nemzeti szinten párhuzamosan, ámbár eltérõ súllyal. Választ keresek továbbá arra a kérdésre, hogy képes lesz-e Európa megfelelõ hatékonysággal kezelni az összeomló multikulturalizmus eszméje és a radikális iszlám térnyerése támasztotta kihívásokat?

Letölthető publikációk:

Az individualista modeltol az europai erodig935 KBPDF dokumentum2011.04.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius