Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
PÁLYAKÉP
Gazdag Ferenc

Gazdag Ferenc (1946, Felsőrönök) az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett történelem-filozófia szakos egyetemi diplomát (1972). 1981-től az ELTE oktatója, 1991-től a Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet igazgatója, 2001-től a Külügyminisztérium Fegyverzetellenőrzési és Biztonságpolitikai Főosztályának vezetője, 2003-tól a Kodolányi János Főiskola tanára. 2005-ben nevezték ki egyetemi tanárnak. 2007-től a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára, 2010-től a ZMNE Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Intézetének igazgatója.
Publikációs listáján több mint kétszáz tétel szerepel. Kandidátusi értekezését 1985-ben védte meg, témája az atlanti központú nyugat-európai biztonságpolitikai rendszer kialakulása volt. Az 1980-as évek második felében írta meg a Franciaország története 1945-1988 c. monográfiáját. Az európai integráció egyetemi oktatásának egyik első képviselője volt. Vezetése alatt a Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet szakmailag elismert kutatóintézménnyé vált, a Biztonságpolitika c. kötettel magyar nyelven első ízben tett kísérletet a politológia és a hadtudomány határvidékeit érintő diszciplína kontúrjainak megrajzolására. Az intézet úttörő munkát végzett az európai biztonságpolitikai intézményekre vonatkozó hazai publikációkkal is. Gazdag Ferenc a hazai egyetemeken kívül sok külföldi felsőoktatási intézményben tartott előadásokat. Vendégtanárként tanított a Sorbonne-Nouvelle, Paris-III és a Sorbonne-8 Saint-Denis egyetemen. (HJ)

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius