Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A „vilniusi tízek” nyilatkozata
2003.02.05.

Az iraki háború (2003) előkészítésének időszakában, a Nyolcak (Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország) levelének a New York-i Wall Strett Journal és londoni Times 2003. január 30-i számában való közzétételét követően, február 5-én a „vilniusi tízek" külügyminiszterei is kibocsátottak egy nyilatkozatot, amelyben politikai értelemben csatlakoztak a Nyolcakhoz és az Egyesült Államok vezetése alatt formálódó Irak-ellenes koalícióhoz. (A „vilniusi" tízek", más néven a vilniusi csoport 2000 májusában alakult meg, a csoport a benne résztvevők NATO-tagságának érdekében fogott össze.) A szóban forgó két dokumentum Európa megosztottságának szimbólumaként vonult be az Irakról szóló vita történetébe.

A levél szövegét Tálas Péter Az „új Európa" és a nemzetközi Irak-vita c. kötete (Védelmi tanulmányok, 59. sz., Budapest, 2004, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, 28-29. old.) alapján újra közreadja Horváth Jenő.

Albánia, Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Románia, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztereinek nyilatkozata

A mai nap folyamán az Egyesült Államok [külügyminisztere] meggyőző bizonyítékokat tárt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amelyben részletezi az iraki tömegpusztítófegyver-programot, Irak aktív erőfeszítéseit az ENSZ-ellenőrök megtévesztésére, valamint a nemzetközi terrorizmushoz fűződő kapcsolatait.

Országaink megértik, milyen veszélyeket hordoz a zsarnokság, és tisztában vannak a demokráciák különleges felelősségével közös értékeink védelmében. A transzatlanti közösségnek, amelynek részei vagyunk, össze kell tartania, hogy szembeszállhasson a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverekkel rendelkező diktátorok szövetségéből fakadó veszélyekkel.

Aktívan támogatjuk az Irak békés lefegyverzésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. Világossá vált azonban, hogy Irak súlyosan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2002. november 8-án egyhangúlag elfogadott 1441. számú határozatát. Amint kormányaink a prágai NATO-csúcson kijelentették: „támogatjuk a nemzetközi közösség célját, Irak teljes lefegyverzését, amint azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1441. számú határozata tartalmazza. A határozat feltételeinek nem teljesítése esetén készen állunk részt venni egy nemzetközi koalícióban, a határozat rendelkezéseinek végrehajtása és Irak lefegyverzése érdekében.

A Szaddám Husszein rendszere által jelentett nyilvánvaló és egyértelmű veszély egységes választ igényel a demokratikus közösségtől. Felhívjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg a szükséges és megfelelő válaszintézkedéseket arra a folyamatos fenyegetésre, amelyet Irak jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius