Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A harmadik EU–Afrika csúcskonferencia dokumentumai (Tripoli, 2010. november 29–30.)
2010.11.29.

A harmadik EU-Afrika csúcstalálkozónak ismét afrikai főváros, ezúttal Tripoli adott otthont. Az EU 27 tagállama és az afrikai államok vezetői éppúgy a két kontinens közötti (illegális) migráció, a klímaváltozás, a kereskedelem, valamint az afrikai konfliktusok (Szudán, Szomália, Kongó DRC), illetve emberi jogok problémaira igyekeztek megoldásokat találni, mint 2000-ben Kairóban és 2007-ben Lisszabonban. A találkozó hangulatáról olyan VIP meghívottak gondoskodtak, mint Zimbabwe és Szudán elnöke. Miközben Robert Mugabe és közvetlen munkatársai, családtagjai 2002 óta nem utazhatnak az EU államaiba, illetve ott elhelyezett vagyonukat is zárolták a zimbabwe-i lakossággal szemben alkalmazott jogsértésekért, Omar al-Basír, Szudán elnöke a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék körözése alatt áll. A vendéglátó Kaddafi elnök végül európai nyomásra megkérte a szudáni elnököt, hogy a saját érdekében ne vegyen részt a csúcstalálkozón.

A találkozótól nagy eredményeket és meglepetéseket nem vártak. Európának egyre nehezebb a demokrácia és jó kormányzás szlogenjeit számon kérni – legalábbis azon nyersanyagban gazdag országokban, ahol Kína komoly érdekeltségekkel rendelkezik. Az afrikai államok egy része nemcsak az „európai” normákat tolerálja egyre nehezebben, de a gazdasági liberalizációt erősítő, az eddigieket felváltó együttműködési megállapodások (Economic Partnership Agreements) ellen is egyre többen tiltakoznak.

A hivatalos értékelések alapján a csúcstalálkozó mégis nagyobb sikerrel zárult, mint az előzőek. Egyrészt a résztvevők konstruktív vitákat folytattak a kontinens államainak gazdasági növekedési lehetőségeiről, illetve az annak érdekében szükséges munkahely-teremtési programokról, másrészt viszonylag nyíltan cseréltek eszmét mindazon veszélyekről, amelyet az afrikai államok látnak a gazdasági partnerségi megállapodásokban. Szintén gazdag programot és egyeztetési lehetőséget kínáltak a csúcstalálkozót kísérő rendezvények és konferenciák.

A résztvevők megerősítették a Lisszabonban elfogadott közös Afrika-EU Stratégiát (Joint Africa-EU Strategy) és annak alapján elfogadták a politikai kötelezettségvállalásokat tartalmazó 2011–2013-ra szóló cselekvési tervet. A legközelebbi csúcstalálkozónak 2013-ban Brüsszel ad majd otthont.

(Paragi Beáta)

Dokumentumok:

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius