Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Obama elnök beszéde az iraki háború befejezéséről
2010.08.31.

Barack Obama elnök helyi idő szerint augusztus 31-én este nyolc órakor televíziós beszédben jelentette be az amerikai népnek a több mint hét éve tartó iraki háború befejezését. A Fehér Ház újra tapétázott és új bútorokkal berendezett Ovális Irodájából közvetített tv-beszéd egyik legfontosabb eleme ez a bejelentés volt. Az elnök szavaival: „…bejelentem, hogy az amerikai harci küldetés Irakban véget ért. Az Iraki Szabadság Hadművelet befejeződött. Ettől kezdve az irakiaké az országuk biztonságáért való felelősség.”

A 2003 márciusában elkezdett háború befejezését már egyszer bejelentette a háborút elindító George W. Bush elnök is ("Mission accomplished" – 2003. május 1. Obama erre tapintatosan nem emlékeztette az amerikaiakat). A mostani bejelentés hangneme egészen más, mint az elődjéé: Obama kerülte a nagy szavakat, nem beszélt győzelemről, elismerte, hogy az Egyesült Államok hatalmas árat fizetett a háborúért. Az elnök mostani beszéde után is maradt bizonyos ambivalencia az Irak irányába folytatandó amerikai politikát illetően, ugyanis Obama azt is hagsulyozta, hogy „a háború Irakban véget ért, de a missziónk folytatódik”. Az utolsó harcoló amerikai egységek kivonulása után is marad ötvenezer katona az országban, akik főleg kiképzési feladatokat látnak el. Az elnök azt egyértelművé tette, hogy kormányzata ezután Irak helyett Afganisztánra és a hazai gazdaság rendbetétlére koncentrál. Tervei szerint minden amerikai katona elhagyja Irakot.

Az iraki háborúban másfél millió amerikai katona vett részt, közülük több mint 4400-n emghaltak, több mint harmincnégyezren megsebesültek.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök az elnöki beszédre való első reagálása szrint Irak immár képes a maga kezébe venni az ország sorsának irányítását, s Irak immár egyenrangú partnerként viszonyulhat az Egyesült Államokhoz. Bizakodásának alapjait azonban – sok egyéb mellett – az is megkérdőjelezi, hogy Irakban a márciusi választások óta még új kormányt sem sikerült alakítani.

(A beszéd szövegét úja közreadja Horváth Jenő.)

Forrás

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2010/08/31/remarks-president-address-nation-end-combat-operations-iraq

Letölthető publikációk:

Obama elnök beszéde az iraki háború befejezéséről110 KBPDF dokumentum2010.09.07.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius