Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

GAZDAG FERENC

Magyar biztonságpolitika 1989–2010

A pártállami rendszer lebontása, s az új, többpárti demokratikus rendszer kiépítése, s a tervgazdaságból a piacgazdaságra való áttérés gigantikus méretû tennivalói uralták az 1989–1990-es évet. A rendszerváltásnak nevezett folyamatot olyan politikai események fémjelezték, mint Nagy Imre újratemetése (1989. június 16.), az Ellenzéki Kerekasztal megalakulása (1989. március 22.), a keletnémet menekültek átengedése az osztrák határon (1989. szeptember 10.), a sarkalatos törvények elfogadása (1989. szeptember-október), a Köztársaság kikiáltása (október 23.) és a Magyar Szocialista Munkáspárt megszûnése (október 6.). A magyar átalakulás a közép-európai változások élvonalához tartozott, s az átmenet békés volt. Az átalakulás döntõ lépése intézményi oldalról az 1990 áprilisában megrendezett szabad választás, a nyomában létrejövõ többpárti parlament és a Magyar Demokrata Fórum, a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt koalíciójára támaszkodó Antall kormány megalakulása volt.

A függetlenség visszaszerzése lassabban ment végbe. Az elsõ szabad választások idején (1990. április-május) még állt a Varsói Szerzõdés és a KGST, s ezzel az Antall kormánynak is számolnia kellett. Az ország szuverenitásáról addig nem lehetett beszélni, míg szovjet csapatok állomásoztak az országban, jóllehet az utolsó pártállami kormány vezetõje, Németh Miklós 1990. március 9-én Moszkvában megállapodott a szovjet csapatok kivonásáról. Az Antall kormány külpolitikai indulásának kedvezõ feltételei voltak: 1990-ben Magyarország a rendszerváltás élén haladt, megítélése kedvezõ volt.

Letölthető publikációk:

Magyar-biztonsagpolitika-1989-2010515 KBPDF dokumentum2014.08.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius