Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Emlékeztető Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár és Ivan Aboimov magyarországi szovjet nagykövet tárgyalásról az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok teljes kivonásáról (1990. február 2.)
1990.02.02.

A Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásához a hidegháború befejező szakasza teremtette meg a külső feltételeket. Mindenekelőtt az, hogy Mihail Gorbacsov hatalomra jutását (1985. március 11.) követően új irányt vett a szovjet külpolitika, amelynek keretében (egyebek mellett) Moszkva több alkalommal bejelentette, hogy a Közép-Európában állomásozó szovjet csapatok és hadászati eszközök jelentős csökkentésére törekszik. A térség fővárosaiban a szovjet elképzeléseket minden bizonnyal Budapesten fogadták a legkisebb aggodalommal, ahol Kádár Jánosnak a hatalomból való távozása után Grósz Károly lett az MSZMP főtitkára és Németh Miklós a miniszterelnök.

1989. április 25-én meg is kezdődött a szovjet csapatok részleges kivonása. Majd (július 25-én) Gorbacsov Moszkvában fogadta Nyers Rezsőt, az MSZMP elnökét és Grósz Károlyt: a kétoldalú tárgyaláson megállapodtak, hogy folytatják a megbeszéléseket a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok további sorsáról, sőt megfogalmazódott, hogy megfelelő nemzetközi helyzetben a csapatcsökkentések folyamata elvezethet a teljes kivonuláshoz. További fontos előrelépés kezdődött azzal, hogy Németh Miklós miniszterelnök 1990. január 5-én levélben szólította fel Nyikolaj Rizskov szovjet miniszterelnököt, hogy kezdődjenek tárgyalások a szovjet csapatkivonulás konkrét kérdéseiről, lehetőleg még januárban. Majd nyilvánosan is bejelentette (1990. január 13.), hogy Magyarország és a Szovjetunió hamarosan megállapodást köt a szovjet csapatok mielőbbi távozásáról.

A szovjet csapatok Magyarországról történő teljes kivonásáról szóló egyezmény megkötését célzó tárgyalások el is kezdődtek 1990 januárjában. A tárgyalások különböző szinteken és helyszíneken zajlottak, ezek közül az egyik legfontosabbat a Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár és Ivan Aboimov magyarországi szovjet nagykövet vezetésével Budapesten lezajlott tárgyalások képezték. Miként az 1990. február 1–2. tárgyalásokról készült emlékezetőből kiderül, a felek a legfontosabb kérdésekben egyetértésre jutottak, egyek mellett megállapodtak, hogy kormányközi egyezményt kötnek a szovjet csapatok teljes kivonásáról, amelyet március 15-ig aláírnak.  (A Magyarország függetlenségének helyreállítása szempontjából kiemelkedő jelentőségű egyezményt 1990. március 10-én írták alá Moszkvában.)

(A dokumentumot újra közreadja Horváth Jenő)

A dokumentumközlés forrása: A Magyar Országos Levéltár honlapja –

http://www.mol.gov.hu/bal_menusor/hasznalat/kozmuvelodes/kiallitasok/virtualis_kiallitasok/nemzetkozi_

eroterben.html#aboimov

Letölthető publikációk:

Emlékeztető296 KBPDF dokumentum2010.12.12.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius