Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Heidi Tagliavini vezette Független Nemzetközi Tényfeltáró Csoport jelentése a 2008. évi grúz–orosz háborúról
2009.10.19.

A 2008. augusztus 7. és 8. közötti éjszakán kirobbant grúz–orosz fegyveres konfliktus napjaiban az Európai Unió soros francia elnöksége, az Európai Bizottság és az EU több tagországának külügyminisztériuma igyekezett közvetíteni a harcoló felek között, illetve fellépett a harcok mielőbbi befejezése érdekében. Az EU a tűzszünet létrejötte után is folytatta tevékenységét a konfliktus rendezése ügyében. Egyebek mellett 200 fős megfigyelő és 100 fős kiszolgáló személyzet küldött Grúziába a tűzszüneti megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére. A csoport 2008. október 1-jén megkezdte munkáját. Majd 2008. december 2-án az EU bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indít a konfliktus okainak feltárására. Azt is bejelentette, hogy a vizsgálatot Heidi Tagliavini svájci politikus vezeti, aki 2002 és 2006 között az ENSZ grúziai különmegbízottja volt. A bejelentés továbbá azt is tartalmazta, hogy az  EU számít Oroszország jóakaratára, hiszen anélkül a misszió nem juthatna el Abháziába és Dél-Oszétiába. A vizsgálat befejezésének határidejét az EU 2009. július 31-ben jelölte meg, szükség esetén meghosszabbítható határidővel. Az EU a misszió feladatául jelölte meg, hogy a vizsgálat lezárultával Tagliavini adja át a csoport jelentését a konfliktusban érintett feleknek, az EU tagállamainak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) és az ENSZ-nek is.

A misszió tagjai több alkalommal jártak Tbilisziben és Moszkvában is, és mindkét helyen magas beosztású tisztségviselőkkel tárgyaltak. Beszéltek az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és a Pentagon illetékeseivel is.

A Független Nemzetközi Tényfeltáró Csoport jelentését Tagliavini 2009. szeptember 30-án terjesztette be Brüsszelben az EU miniszteri tanácsa elé, illetve ezen a napon történt a dokumentum nyilvánosságra hozatala.

A terjedelmes jelentés angolul a http://www.ceiig.ch/Report.html internet-elérhetőségen olvasható.

(Horváth Jenő)

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius