Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az Országgyűlés 62/2001. (IX. 25.) sz. határozata a Magyar Köztársaságnak az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről
2001.09.25.

Az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-i látványos terrortámadás Magyarországon is megdöbbenést és az amerikaiakkal való együttérzést váltott ki. Ezt mind a kormányzat, mind a közvélemény számos formában kifejezésre juttatta.

Bush elnök és az amerikai kormányzat szeptember 11. után nyilvánosan is megfogalmazta, hogy nem hagyja válasz nélkül a terrorista támadást. Hamarosan az afganisztáni tálib kormányzatot vádolta azzal, hogy támogatást nyújtott a támadás főszervezőjének nyilvánított al-Kaida terrorszervezet működéséhez. Elkezdődött a tálib kormányzat elleni katonai fellépés előkészítése és megszervezése, nemzetközi méretekben is. Ennek keretében diplomáciai és katonai tárgyalások folytak a NATO-tagország Magyarországgal is, amelyet akkor az első Orbán-kormány irányított.  

Az események menete mindinkább szükségessé tette Magyarország álláspontjának világos kinyilvánítását, a kormányzat addigi lépéséinek az Országgyűlés általi jóváhagyását és a további tárgyalásokhoz szükséges felhatalmazások kereteinek kijelölését. Ezen feladatoknak felelt meg az Országgyűlés 62/2001. számú határozatának meghozatala.

A határozat közvetlen előzményét jelentette Martonyi János külügyminiszter előterjesztése az Országgyűlés szeptember 24-i ülésén, a parlamenti vita, a nemzetbiztonsági bizottságban és a külügyi bizottságban, valamint a parlament plenáris ülésén lezajlott viták és szavazások. Ezek alapján egyértelművé vált, hogy a határozati javaslatot a kormánypártok (FIDESZ, MDF, kisgazdapárt) mellett az MSZP és az SZDSZ is támogatja, és csak a szélsőjobboldali MIÉP ellenzi. Az Országgyűlés a 61/2001.(IX.25) sz. határozatot (amely majd az afganisztáni és az iraki háborúban való magyar részvételnek is a kiindulópontjává válik) 297 igen, 18 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el. A határozat 2001. szeptember 25-én lépett hatályba.

(A dokumentumot újra közreadja Horváth Jenő.)

Forrás: http://www.complex.hu/external.php?url=3

Letölthető publikációk:

Az Országgyűlés 62
2001. (IX. 25.) sz. határozata92 KBPDF dokumentum2010.10.16.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius