Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Madeleine K. Albright vezette szakértői csoport elemzése és ajánlásai a NATO új stratégiai koncepciójára vonatkozóan
2010.05.17.

A NATO Strasbourg/Kehlben tartott csúcstalálkozóján (2009. április 3–4.) döntést hozott a szervezet új stratégiai koncepciójának kidolgozásáról. (Az előző stratégiai koncepciót 1999-ben fogadta el a szervezet.) A NATO politikai alapdokumentumának számító stratégiai koncepció elsődleges célja, hogy politikai és katonai téren világos közép- és hosszabb távú iránymutatást adjon a szövetség jövőbeni tevékenységére nézve. Az Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár által megszabott menetrend az új stratégiai koncepció elfogadását a szövetség 2010. novemberi lisszaboni csúcstalálkozójára tűzte ki.

Az új stratégiai koncepció kidolgozási folyamatának első lépéseként a NATO-főtitkár 2009 augusztusában 12 fős szakértői csoportot (Group of Experts) állított fel, Madeleine K. Albright volt amerikai külügyminiszter vezetésével, amelynek feladata a stratégiai koncepcióval kapcsolatos, széles körben megfogalmazott vélemények összegyűjtése volt. A szakértői csoport tagjai egyebek mellett konzultációik során végigjárták a tagországok fővárosait. (A csoport két tagja 2010 márciusában Budapesten is konzultált, ahol a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter ismertette számukra a stratégiai koncepcióval kapcsolatos magyar prioritásokat.) A vélemények összegyűjtése után a szakértői csoport összegezte és megfogalmazta elemzését és javaslatait, majd NATO 2020: Megerősített biztonság, dinamikus beavatkozás címmel adta át (2010. május 17.) a NATO-főtitkárnak. (Ezután kezdődött az Észak-atlanti Tanács felügyelete alatt az új stratégiai koncepció „szövegezésének” folyamata, majd az új stratégiai koncepció a NATO 2010. november 19–20-ai csúcstalálkozóján került jóváhagyásra.)

Rasmussen főtitkár erőteljesen szorgalmazta ugyan, hogy az új stratégiai koncepció kidolgozásának a folyamatát széles körű társadalmi vita kísérje, illetve hogy a dokumentum és annak jelentősége a közvélemény számára is minél világosabb legyen, az első célkitűzést a legtöbb országban nem sikerült realizálni.

(A dokumentumot újra közreadja Horváth Jenő)

Forrás: http://www.nato.int/strategic-concept/expertsreport.pdf

Letölthető publikációk:

analysis and recommendations of the group of expertson a new strategic concept for nato362 KBPDF dokumentum2010.11.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius