Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A NATO–Oroszország Tanács nyilatkozata
2010.11.20.

A NATO és Oroszország kapcsolatai a hidegháború lezárását követő két évizedben jelentősen átalakultak: a volt ellenség, a Szovjetunió legnagyobb utódállama, Oroszország a NATO partnerévé vált. Ennek a partnerségnek is immár hosszú a története. Az utóbbi években jelentős módosulás történt egyfelől Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin oroszországának stabilizálódása, másfelől Barack Obama elnökké választása és Washington új Oroszország-politikája nyomán.

A NATO lisszaboni csúcstalálkozóján (2010. november 19-20.) egyik fontos téma volt a szövetség és oroszország viszonyának megtárgyalása. A csúcstalálkozó előtt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kijelentette, hogy a NATO új alapokra kívánja helyezni Oroszországgal való együttműködését. A csúcskonferencia első napján elfogadott új stratégiai koncepció több pontja rögzítette a NATO és Oroszország hosszú távú partneri együttműködését. Egyebek mellett a NATO azon szándékét, hogy „tevékeny módon fogjuk keresni a rakétavédelmi együttműködést Oroszországgal”. Majd a szövetség vezetőinek aznapi munkavacsoráján is részletes eszmecsere zajlott az Oroszországhoz való viszonyról.

A lisszaboni csúcskonferenciára Lisszabonba érkezett a Medvegyev elnök vezette az orosz delegáció is. A 28 szövetséges ország állam-, illetve kormányfőjének, valamint az orosz elnök részvételével megtartott NATO–Oroszország Tanács ülése politikai nyilatkozat elfogadásával zárult.

A nyilatkozat kiemeli az európai rakétavédelem megteremtésének fontosságát, megerősíti, hogy a NATO számít az Oroszországgal való együttműködésre az európai „lakosság, terület és erők” megoltalmazása érdekében kifejlesztendő rakétavédelemben. Miként a nyilatkozatból kiderül az orosz fél elfogadta a NATO rakétavédelmi együttműködési ajánlatát, abban a formában, hogy ennek mikéntjéről hamarosan kezdjenek szakértői tárgyalásokat. A politikai nyilatkozat másik hangsúlyos eleme, hogy a NATO felhívta Oroszországot arra, hogy mélyítse el együttműködését az atlanti szervezettel azokon a területeken, ahol közös érdekeket lehet azonosítani. Az atlanti szervezet úgy döntött, hogy felülvizsgálja saját védelmi és elrettentő képességeit – olvasható a nyilatkozatban – miközben tovább támogatja a fegyverzetellenőrzési, leszerelési, illetve az atomfegyverek terjedését akadályozó erőfeszítéseket.

A tanács ülése után tartott sajtókonferencián Medvegyev elnök amellett, hogy elégedettségét fejezte ki a NATO oroszország-politikájában mutatkozó kedvező változások láttán, rámutatott a tisztázásra, megoldásra váró problémákra, mindenekelőtt sürgette az Egyesült Államok és az Oroszország által aláírt START nukleáris leszerelési megállapodás washingtoni ratifikációjának felgyorsítását. E vonatkozásban a NATO-n belüli változások egyik mutatója voltjele volt, hogy hat európai ország külügyminisztere (a bolgár, a dán, a lett, a litván, magyar, norvég külügyminiszter) váratlanul megjelent a Fehér Ház által szervezett sajtóértekezleten és ünnepélyesen felszólította az amerikai republikánus párti szenátorokat, hogy ratifikálják a START-szerződést.

(A dokumentumot újra közreadja Horváth Jenő)

Forrás: Forrás: Oroszország elnökének honlapja. http://eng.news.kremlin.ru/ref_notes/39

Letölthető publikációk:

NATO-Russia Council Joint Statement43 KBPDF dokumentum2010.11.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius