Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Mubarak egyiptomi elnök beszéde
2011.02.01.

Az Egyiptomban 2010. január 25-én kezdődött, illetve azóta folyamatosan tartó tüntetések történetében bizonyos fordulópontot jelentett a tüntetők által azonnal távozásra felszólított egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak beszéde február első napján. A tömegek által közvetlenül megszólított elnök viszonylag pragmatikus, inkább a tüntetők eszére, mint szívére hatni kívánó beszédet mondott a „nemzet életében oly kritikus pillanatban.” A beszédet hallgatva, illetve olvasva úgy tűnik, az elnök éppúgy kétségbe vonja, hogy a százezres nagyságrendben tüntetők valóban az egyiptomi népet képviselik, mint ahogy a tüntetők az ő személyét, illetve legitimitását kérdőjelezik meg. Ennek megfelelően a helybéli hallgatóság – legalábbis a tüntetők – inkább a beszélő stílusára, illetve arroganciájára, mint az általa javasolt megoldási elvek racionalitására koncentrált. Miközben Mubarak nyilvánosan kijelentette, bizonyos szemszögből inkább csak megerősítette, hogy az őszre meghirdetett választásokon már nem fog indulni, egyértelműen elzárkózott attól, hogy azonnal lemondjon, illetve (külföldre) távozzon. Amint, azt az országban tartózkodó amerikai tanácsadóknak is megfogalmazta: aki az ő azonnali távozását követeli, az nem ismeri a helyi, belső viszonyokat. Nemcsak a tüntetők „nem reprezentatív” mivolta, de az élelmiszer- és üzemanyagárak drágulása, illetve az áruk hiánya, a tüntetések miatt leálló egyiptomi gazdaság is káoszhoz vezethet. Valóban, becslések szerint Egyiptom napi 300-310 millió dollárt veszít azzal, ha az ország működése nem tér vissza a normális mederbe. Valami ilyesmit kért Mubarak is, amikor úgy próbálta megnyerni a tüntetőket, hogy alkotmányban rögzített demokratikus reformokat és nyitást ígért azért cserébe, hogy az élet visszatér a normális kerékvágásba. És mintha olvasta volna a Szózatot – szavait azzal zárta, hogy „(…) ez az ország minden egyiptomié, itt éltem én, harcoltam az érdekében, védtem földjét, szuverenitását és érdekeit, és itt is fogok meghalni”.

(Újra közreadjaParagi Beáta)

Forrás: The Guardian, 2011.február 2. – http://www.guardian.co.uk/world/2011/feb/02/president-hosni-mubarak-egypt-speech

Letölthető publikációk:

Mubarak egyiptomi elnök beszéde205 KBPDF dokumentum2011.02.09.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius