Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KOMMENTÁR

HORVÁTH JENŐ

Van új kormánya Olaszországnak: Enrico Letta nagykoalíciós kabinetje

 

Egyre nehezebb számon tartani, hogy Európában hány kormányt is sodort el az immár ötödik éve tartó gazdasági válság. Csak Olaszországban kettõt: Silvio Berlusconiét (2011. november) és Mario Montiét (2012. december). Amikor megbukott a Monti-kormány még nem járt le a 2008-ban választott parlament mandátuma, a pártok azonban kísérletet sem tettek arra, hogy új kormány összehozásával próbálkozzanak. A köztársasági elnöknek nem maradt más választása, mint a parlament idõ elõtti feloszlatása és a választások elõrehozatala. A 2013. február 24–25-i választások eredményei azonban még bonyolultabbá tették a kormányzati válság gondját – csaknem két hónappal a választások után és Itáliának még mindig nem volt kormánya. Úgy látszott, hogy tényleg kormányozhatatlan lesz az ország. A parlament még csak megalakult, a választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártszövetség vezetõjének, Pier Luigi Bersaninak nem sikerült azonban a kormányalakítási próbálkozása. Normális  helyzetben ilyenkor a köztársasági elnök új választásokat ír ki. Giorgio Napolitano azonban nem tehette ezt, mert az alkotmány szerint hivatalának utolsó félévében ehhez nincs joga. Immár a köztársasági elnökválasztás vált a sürgetõbb feladattá. Ez is kilátástalannak látszott, a hatodik szavazási forduló elõtt – miután Bersani és Berlusconi megállapodott Napolitano jelölésében és a két pártvezetõ „biztató ígéreteket és kötelezettségvállalásokat” tett – a 88 éves Napolitano belegyezett, hogy újraválasszák. Meg is történt, s megnyílt az út a kormányalakítás felé is.

2013. április 28-án a Quirinale palotában letette az esküt az Enrico Letta miniszterelnökségével megalakult új nagykoalíciós kormány. (Az eskütétel alatt egy merénylõ a miniszterelnöki palota elõtt – ma még tisztázatlan céllal – lövöldözni kezdett, súlyosan megsebesített két posztoló carabinierit.) Április 29-én a Letta-kormány bizalmat kapott a képviselõházban, 30-án a szenátusban is. Ezzel lezárult az olasz politikatörténet egyik leghosszabb kormányválsága.

Letölthető publikációk:

Van-uj-kormanya-Olaszorszagnak349 KBPDF dokumentum2013.05.15.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius