Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Párizsi béke-megállapodás a vietnami háború befejezéséről
1973.01.27.

Az 1970-es évek elejére az Egyesült Államok vezetői már belátták, hogy a vietnami háborút nem tudják megnyerni. 1971-ben Párizsban titkos tárgyalásokat kezdtek a háború befejezéséről Észak-Vietnam képviselőivel. Nem sokkal az 1972. évi amerikai elnökválasztások előtt, 1972. október 8-án Henry Kissinger, Nixon elnök nemzetbiztonsági tanácsadója előzetes megállapodásra jutott az Észak-Vietnamot képviselő Le Duc Tho különleges megbízottal a háború befejezéséről. Az elnökválasztási kampány egyik legfontosabb témája a háború volt. A választáson Nixon nagy fölénnyel győzött, de az Egyesült Államok egészen 1972. december 30-ig folytatta Észak-Vietnam intenzív bombázását.

1973. január 5-én a béketárgyalások eredményeire hivatkozva Nixon elnök bejelentette a hadműveletek felfüggesztését, amelyet később a teljes amerikai haderő Vietnamból való egyoldalú kivonása követett. Az októberi megállapodás elemeit csak néhol módosító párizsi békemegállapodást végül 1973. január 27-én írták alá. Az egyezménnyel hivatalosan is lezárult az Egyesült Államoknak a vietnami háborúban való részvétele. A megállapodás értelmében azonnali tűzszünet lépett életbe Észak- és Dél-Vietnam egész területén, 60 napon belül (március 29-ig) az utolsó amerikai katonának is el kellett hagynia az országot illetve fel kellett számolni az összes amerikai támaszpontot, valamint az összes külföldi katonának ki kellett vonulnia Laosz és Kambodzsa területéről. A békeszerződés biztosította Dél-Vietnam önrendelkezésének jogát, de engedélyezte a délen tartózkodó északi csapatok maradását is.

Az első amerikai hadifoglyokat február 11-én engedték szabadon. A párizsi békeszerződés aláírása után felállított Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (NEFB) feladata volt a megállapodás végrehajtásának ellenőrzése. Az egyezmény többek között arról rendelkezett, hogy a Bizottságnak Kanada, Magyarország, Indonézia és Lengyelország képviselőiből kell állnia. A NEFB működését sorozatos botrányok, katonai és diplomáciai incidensek, végül pedig a teljes kudarc jellemezték. A párizsi békemegállapodás létrehozásában játszott szerepéért 1973-ban Henry Kissinger és Le Duc Tho béke Nobel-díjat kapott.

A megállapodás többször és több helyen is közlésre került, a mostani közlés forrása: http://library.thinkquest.org/26926/indexh.htm. A szerződés angol nyelven az alábbi címen hozzáférhető: http://www.aiipowmia.com/sea/ppa1973.html, közreadja Ignáth Éva és Horváth Jenő.

Letölthető publikációk:

Párizsi béke-megállapodás a vietnami háború befejezéséről187 KBPDF dokumentum2007.03.27.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius