Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Pinochet Ugarte, Augusto

Pinochet Ugarte, Augusto (1915–2006) chilei katona, politikus, diktáror/államfő (1973–1990). Valparaisóban született, 1933-tól katonaiskolában nevelkedett, 1948-ban felvették a katonai akadémiára. Az akadémia befejezése (1951) után  az intézmény tanára lett, a szolgált a hadügyminisztériumban, majd a washingtoni katonai misszió tagja volt (1955–1959). Hazatérése után gyorsan haladt előre a katonai ranglétrán: 1969-ben dandártábornok, 1972-től a szárazföldi erők főparancsnoka, a hadsereg vezérkari főnöke.

1973. szeptember 11-én katonai összeesküvés élén, véres puccsal megdöntötte Salvador Allende elnök kormányát, 1974-ben államfővé és a fegyveres erők főparancsnokává nyilváníttatta magát, az általa szimbolizált kegyetlen diktatúra 16 éven át tartott. A puccs és az új rendszer élvezte a CIA és az Egyesült Államok támogatását, Chile „a kommunizmus és a baloldal elleni harc” fő bástyájává változott Latin-Amerikában.

Az 1990-ben tartott első szabad választásokon elvesztette a köztársasági elnöki posztot, a hadsereg főparancsnoki és az örökös szenátori pozíciója azonban megvédte a felelősségre vonástól. 1998-ban gyógykezelésre Angliába utazott, ahol is a brit hatóságok kénytelenek voltak házi őrizetbe venni, miután a diktatúra spanyol áldozatainak nevében egy spanyol vizsgálóbíró kezdeményezte a letartóztatását. (Az idős és beteg diktátor felelősségre vonása körüli nagy nemzetközi vitában külön színfoltot jelentett, hogy Pinochetet fölkereste Margaret Thatcher, akit sokak szerint a diktátor támogatott az 1982-es falklandi háború idején.)  

2002-ben Pinochet hazatért, lemondott az örökös szenátori címéről is, miután a legfelsőbb bíráság egyik állásfoglalása szerint elmeállapota miatt nem alkalmas arra, hogy a bíróság elé állítsák. Házi őrizetben halt meg 2006. december 10-én. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szavaival: Pinochet „a dél-amerikai történelem egy sötét időszakának a jelképe" volt. Több geopolitikai tárgyú könyvet írt, négy kötetben kiadták az emlékiratait.

 

Pinochet

A rezsim szimbólumfotója
(Archivio Rsc)

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius